Sekrety produkcji wódki Toruńskiej: Tradycja spotyka nowoczesność.

0
110
5/5 - (1 vote)

Obecnie na rynku można znaleźć wiele propozycji rozmaitych trunków. Mają one różne smaki i cechują się inną mocą. Na wyróżnienie zasługuje w tej kategorii wódka toruńska. Ten napitek to bardzo ciekawy produkt, którym interesują się przede wszystkim znawcy tego typu wyrobów, ponieważ doceniają fakt, że podczas jego wytwarzania tradycja i nowoczesność łączą się w jedno. Przekonaj się, jakie są sekrety produkcji tego typu wódek.

Co wyróżnia toruńską wódkę na tle innych trunków?

Warto się przyjrzeć temu, co sprawia, że wódka toruńska to pozycja wyjątkowa na tle innych wyrobów tego rynku. Przede wszystkim powstaje ona w wytwórni, za którą w całości stoi rodzimy kapitał. Jest to przykład jednego z ostatnich takich producentów w kraju. Oprócz tego do jej wytwarzania stosuje się składniki od lokalnych rolników, zatem całość powstaje od początku do końca w Polsce. Już sam budynek, w którym odbywa się  proces przygotowania alkoholu, jest też naprawdę pięknym zabytkiem i istotnym punktem na mapie miasta.

Tradycja, dzięki której powstaje wódka toruńska

Bardzo ważnym elementem produkcji wódki toruńskiej jest jej tradycja. Trunek powstaje bowiem dzięki sprawdzonym recepturom i znanym od lat metodom. Do jego wytwarzania stosuje się też składniki od lokalnych gorzelni rolniczych. Dostarczają one między innymi produkty, które potem zmieniają się w spirytusy ziemniaczane i zbożowe. Na terenie zakładu przygotowuje się też własne maceraty z owoców, ziół i przypraw, co z kolei znajduje swoje odbicie w charakterystycznym smaku gotowych alkoholi. Sama zaś historia zakładu sięga aż do XIX wieku.

Nowoczesne spojrzenie na produkcję wódki toruńskiej

Jednak producenci wódki toruńskiej rozumieją, że nie tylko tradycyjne rozwiązania są dziś potrzebne do stworzenia wyróżniających się wyrobów. Sięgają zatem też po nowoczesne metody działania. Na terenie zakładu znajduje się między innymi własne ujęcie wody głębinowej o odpowiednim odczynie. Do jej przetwarzania każdego dnia używa się niezwykłego nawet w skali europejskiej 5-kolumnowego aparatu rektyfikacyjnego. Cały obiekt został też zmodernizowany, a dzięki temu odpowiada on współczesnym standardom produkcji alkoholu. Wśród sposobów pracy z wyrobem warto wskazać też filtrację z węglem aktywnym, która ma wpływ na uzyskany aksamitny smak.

Warto jednak zaznaczyć, że składniki wybierane przez producenta toruńskiej wódki nie zawierają w sobie pestycydów czy GMO. Dostawy od lokalnych wytwórców są zawsze monitorowane, a cały proces przygotowywania trunków podlega kontroli od początku do końca, by mieć pewność, że napoje osiągają założoną jakość.

Wódka toruńska – oferta dla prawdziwych smakoszy

Połączenie tradycji i nowoczesności sprawia, że wódka toruńska to jeden z ciekawszych produktów dostępnych obecnie na rynku. Jest ona wytwarzana w wielu różnych smakach i odmianach, dzięki czemu każdy koneser znajdzie wśród nich wersję odpowiednią dla siebie. Jej producent, czyli Polskie Wódki Gatunkowe, działa już od wielu lat i korzysta ze sprawdzonych receptur, świeżych, lokalnych składników oraz z nowoczesnej aparatury. To dzięki temu udaje mu się uzyskiwać tak zadowalający efekt.