Przeglądając wina, nieraz możemy natrafić na wina wzmacniane. Choć cieszą się one mniejszą popularnością niż pozostałe wina, warto się nimi zainteresować, bo wyróżniają się unikatowym smakiem i długowiecznością. Czym się charakteryzują i z jakimi daniami można je serwować?
Wino wzmacniane to inaczej wino likierowane, które ma wyższą zawartość alkoholu niż inne wina, bo może sięgnąć nawet 22%, a dla porównania w innych winach jest to 9-15%. Co ciekawe, wyższa zawartość alkoholu niekoniecznie wpływa na smak, który najczęściej jest wyrazisty i słodki, choć można znaleźć wina mniej słodkie. Co jeszcze warto o nich wiedzieć i jakie są najpopularniejsze wina wzmacniane?
Jak powstają wina wzmacniane?
Wyższa zawartość alkoholu w winach wzmacniających wynika ze sposobu ich produkcji. Na różnych etapach powstawania wina dodaje się do niego mocniejszy alkohol. Z reguły jest to destylat gronowy. Kiedy dodaje się go w procesie fermentacji, to naturalna fermentacja zostaje wstrzymana, dzięki czemu wino zachowuje sporo cukru resztkowego. Alkohol dodany po fermentacji wpływa z kolei na charakter trunku, równoważy jego kwasowość i słodycz. Kolor jest zależny od szczepu zastosowanych winogron, ponadto wraz z wiekiem zmniejsza się intensywność koloru z czerwonego na pomarańczowy w różnych odcieniach.
Sam proces wzmacniania wina jest możliwy przez dojrzewanie oksydacyjne. Wspomnieliśmy, że wina wzmacniane cechują się długowiecznością, nie tylko nie trzeba spieszyć się z ich wypiciem, ale wręcz warto by długo leżakowały i nabierały złożonego bukietu. Do najpopularniejszych win wzmacnianych zaliczają się Porto, Sherry i Madera. Szukając dobrego trunku z tej kategorii, warto wypróbować wina wzmacniane od Winezji, gdzie wybór trunków od dobrych producentów jest spory.
Do czego pasują wina wzmacniane i na jakie okazje?
Przez swój bogaty smak i unikatowy aromat wina wzmacniane są idealne do deserów i degustacji. Ponadto w zależności od tego, po jakie wino wzmacniane sięgniemy, będzie dobrym dodatkiem do różnych dań.
Porto jest winem, jakie szczególnie dobrze komponuje się z serem pleśniowym i gorzką czekoladą. Można je serwować jako dodatek do takich deserów jak crème brulee, ciasto pomarańczowe lub migdałowe.
Sherry natomiast jest propozycją do owoców morza lub pokrojonej szynki. Do owoców morza pasuje również inne wino wzmacniane – wytrawna Marsala.
Szerokie zastosowanie mają Madery. Słodsze wina traktuje się jako wina deserowe do deserów z kremem i czekoladą. Nieco bardziej wytrawne są dodatkiem do przystawek i kremowych zup. Ponadto sprawdzają się jako aperitify.
Wina wzmacniane – propozycja na różne okazje
W zależności od tego, po jakie wino wzmacniane sięgniemy, sprawdzi się ono podczas różnych okazji. Wytrawną Sherry lub Porto można podać podczas eleganckiej kolacji z owocami morza. W trakcie spotkania z przyjaciółmi lub rodziną sprawdzi się na przykład Madera do deserów albo Marsala do serów. Białe wino wzmacniane można podać jako aperitif na pikniku na świeżym powietrzu.
Dlaczego warto?
Wina wzmacniające są wbrew pozorom wszechstronnymi trunkami, które pozwolą wzbogacić smak wielu potraw, a przy tym równie dobrze smakują solo. Aby mieć pewność, że wino idealnie skomponuje się z konkretnym daniem, warto zaznajomić się z tym, co oferują poszczególne trunki i do czego polecają je znawcy wina. Ponieważ kategoria win wzmacnianych jest szeroka, z pewnością znajdzie się takie, które sprawdzi się świetnie.