5/5 - (1 vote)

Odzież gastronomiczna to ważny element pracy pracowników branży gastronomicznej. Ubrania chronią ciało osób pracujących w kuchni przed kontaktem z gorącym tłuszczem oraz wrzątkiem.

Odzież gastronomiczna to ważny element pracy pracowników branży gastronomicznej. Ubrania chronią ciało osób pracujących w kuchni przed kontaktem z gorącym tłuszczem oraz wrzątkiem. Odzież kucharza i jego pomocników musi być wykonana z wysokiej jakości materiałów, jedynie wówczas będzie spełniać swoją podstawową rolę. Czym powinien cechować się dobry strój kucharski?

Jaka powinna być odzież gastronomiczna?

Pracownicy branży gastronomicznej muszą dbać o noszenie odpowiedniej odzieży gastronomicznej. W przypadku pracy w kuchni odgrywa ona szczególną rolę. Jej głównym zadaniem jest ochrona ciała przed tłuszczem, wrzątkiem oraz ogólnymi warunkami panującymi w kuchni. Z tego względu odzież gastronomiczna musi być wykonana z wysokiej jakości materiałów. Tkanina powinna być przewiewna, aby zapewniona była odpowiednia cyrkulacja powietrza, a ciało mogło oddychać.

Co więcej, materiał powinien być odporny na plamy oraz zabrudzenia mogące powstać podczas kontaktu z barwiącymi produktami spożywczymi. W przypadku odzieży gastronomicznej bardzo ważne jest także, aby tkanina była odporna na wielokrotne pranie. Ponadto fason nie powinien deformować się wraz z upływem czasu. Odzież gastronomiczna musi zapewniać pełną swobodę ruchów. Tempo panujące w kuchni jest zazwyczaj bardzo szybkie. Źle skrojona odzież może negatywnie wpływać na codzienną pracę.

Z jakich elementów powinien składać się strój kucharza?

Strój kucharza oraz jego pomocników powinien składać się z bluzy, spodni oraz butów. Dopełnieniem ubioru jest fartuch kucharski wiązany w pasie i na szyi. Funkcjonalnym rozwiązaniem w fartuchu jest kieszeń, do której kucharz może włożyć np. przyprawy.  Każdy z tych elementów musi spełniać powyższe kryteria, jedynie wówczas może być dopuszczony do pracy w kuchni. Bluza kucharska damska oraz męska powinna być zapinana na wygodne napy, dzięki którym w razie potrzeby możliwe jest szybkie zdjęcie odzieży. Kitel w zależności od wymagań może mieć krótki lub długi rękaw. Spodnie ochraniają nogi osób pracujących w kuchni przed możliwością oparzenia się gorącą wodą czy innymi płynami. Istotne są również buty, które muszą być przystosowane do poruszania się po kuchennej nawierzchni. Podeszwa obuwia nie może ślizgać się po kafelkach kuchni, natomiast musi zapewniać pracownikom gastronomii maksymalną przyczepność do podłoża. W kuchni bardzo łatwo może dojść do poślizgnięcia się, co natomiast może prowadzić do poważnego uszczerbku na zdrowiu. Chociaż czapka kucharska jest coraz rzadziej spotykanym elementem stroju kucharza, wciąż wielu szefów kuchni nosi ją na co dzień.