Rate this post

Polacy w ciągu ostatnich dwóch dekad dojrzeli pod względem przyjmowanych alkoholi. Dzisiaj najczęściej nie liczy się już tylko to, aby „działało”, ale także, aby smakowało. Zamiast klasycznej czystej w kieliszkach, często sięgamy po znacznie smaczniejsze mieszanki, które sączymy w swoim tempie. Nie każdy jednak ma świadomość tworzenia drinków, często oddając się czystej losowości składników, niczym w Hellspin Polska – albo się uda, albo nie.

Jednak jak się okazuje, wszystko opiera się na kilku prostych zasadach. Wystarczy poznać główne alkohole nadające się do drinków, a także składniki, które się z nimi komponują. W końcu każdy ma inne gusta i znając te podstawy, może tworzyć drinki, które wpiszą się w jego indywidualne potrzeby.

Komponowanie drinków

Większość osób twierdzi, że drinki robi się przede wszystkim z whisky. Jednak jest to kwestia uznaniowa i równie dobrze można wykorzystać rum, gin, czy wino. Pozostaje jedynie kwestia kompozycji smakowej, a za nią odpowiadają dodatki, które mają spełnić konkretne cele w komponowanych drinkach.

Warto jedynie pamiętać, aby stronić od mieszania alkoholi, ponieważ często może się to źle skończyć – zarówno w kwestii smaku, jak i samopoczucia po spożyciu.

Dodatki słodkie

Mają za zadanie sprawić, że alkohol stanie się przystępniejszy pod względem smaku, delikatnie zmniejszając jego intensywny smak. To bardzo dobry wybór dla drinków na bazie wysokoprocentowych alkoholi, cechujących się bardzo wyróżniającym smakiem, jak wódka, czy gin.

Popularne dodatki słodkie:

  • syrop cukrowy,

  • syrop miodowy,

  • likier owocowy,

  • likier ziołowy.

Dodatki kwaśne

Doskonale odwracają uwagę od wyrazistego posmaku alkoholu i zwiększają bukiet smaków drinka, często przełamując jego gorycz. To doskonały wybór dla wszystkich tych, którzy rzadko sięgają po alkohole i nie przepadają za jego oryginalnym smakiem.

Popularne dodatki kwaśne:

  • sok z cytryny lub limonki,

  • sok z pomarańczy lub grejpfruta,

  • ocet balsamiczny

Dodatki gorzkie

Bardzo popularne dodatki do uznanych na całym świecie drinków, które wbrew pozorom robią fantastyczną robotę, nadając dodatkowych nut smakowych niemal każdemu napojowi alkoholowemu.

Popularne dodatki gorzkie:

  • Angostura,

  • Aperol,

  • Campari,

  • Fernet Branca.

Dodatki pikantne

Popularne dodatki, które niwelują uczucie alkoholu w ustach, które często utrzymuje się przez jakiś czas po przełknięciu – szczególnie w przypadku typowego w Polsce picia wódki z kieliszków. Pikantny dodatek zamianie to uczucie na doskonale wszystkim znane, często określane jako przyjemne – „palenie”.

Popularne pikantne dodatki:

  • imbir,

  • chilli,

  • pieprz,

  • Tabasco.

Dodatki ziołowe

Rzadziej stosowane dodatki, które mogą wywołać często niespodziewany efekt. Warto dokładnie zapoznać się z ich działaniem, aby określić, czy aby nie wpisują się w to, czego oczekuje się od dobrego napoju alkoholowego.

Popularne ziołowe dodatki:

  • mięta,

  • bazylia,

  • rozmaryn,

  • lawenda.

Dodatki owocowe

Dodają drinkom wyglądu, aromatu i smaku. Owoce rzadko pojawiają się w kompozycjach drinków, ale jeśli ktoś już się na nie zdecyduje, to można mieć pewność, że smak napoju z pewnością zaskoczy.

Popularne owocowe dodatki:

  • kawałki świeżych owoców,

  • owoce suszone,

  • syropy owocowe,

  • puree owocowe.

Dodatki gazowane

Nadają drinkom swoistej dynamiki i charakterystycznego przyjemnego mrowienia na języku, które idealnie komponuje się z naturalną ostrością alkoholu. Dodatkowo często służą za środek rozcieńczający, który zmniejsza ogólną procentową zawartość alkoholu.

Popularne dodatki gazowane:

  • soda,

  • woda gazowana,

  • tonik,

  • cola.

O czym należy pamiętać, komponując własne drinki?

Tworząc drinki należy pamiętać, że tak samo, jak w kuchni, tutaj również nie można przedobrzyć. Nawet najlepiej smakujący dodatek może całkowicie zaburzyć smak drinka. Ponadto nie wszystkie dodatki do siebie pasują, wiec nie ma potrzeby tworzenia niesamowicie skomplikowanych kompozycji. Często wystarczy po prostu baza alkoholowa oraz jeden do trzech dodatków.

Kiedy nabędziesz już wprawy, możesz zacząć tworzyć coraz bardziej skomplikowane kompozycje. Bardzo szybko okaże się, że klasyczny whisky z colą to coś, do czego już nikt nie będzie chciał wracać. Po prostu twórz swój barek alkoholi oraz dodatków i baw się smakiem – to doskonała zabawa. Taka inwencja z pewnością zostanie doceniona na każdej imprezie okolicznościowej, czy spotkaniu ze znajomymi.