4/5 - (1 vote)

Przewodnik po Irish Coffee – Jak przygotować doskonałą irlandzką kawę

Irish Coffee, czyli irlandzka kawa, to napój, który z pewnością zasługuje na większą popularność. Kombinacja gorącej kawy, whisky, słodkiej śmietanki i cukru stanowi doskonałe połączenie dla tych, którzy szukają ciepła i odrobiny „pikantności” w swoim porannym napoju. Czy jest coś lepszego niż dobre ciepło, które rozprzestrzenia się w Twoim ciele w chłodny poranek lub zimowy wieczór?

Historia Irish Coffee

Irish Coffee nie zawsze była popularna. Jej historia zaczyna się w małym porcie lotniczym w Irlandii, gdzie chef Joe Sheridan szukał sposobu, aby podnieść na duchu zmęczonych podróżnych. Pierwszy raz podał kawę z whisky i cukrem pod koniec lat 40. XX wieku.

Pierwszy napój, który Sheridan nazwał „Irish Coffee”, był tak dobrze przyjęty, że wkrótce zyskał na popularności wśród Irlandczyków i turystów. W 1952 roku, dziennikarz z San Francisco, Stanton Delaplane, przyniósł przepis na Irish Coffee do Stanów Zjednoczonych, gdzie stała się ona bardzo popularna.

Składniki

Przygotowanie doskonałego Irish Coffee wymaga kilku składników:

  • Świeżo zaparzona, mocna kawa
  • Irish whiskey (najlepiej Jameson)
  • Brązowy cukier (może być cukier trzcinowy)
  • Świeża śmietanka

Przygotowanie

Krok 1: Zaparz kawę

Zacznij od przygotowania mocnej kawy. Niezależnie od tego, czy używasz klasycznego ekspresu do kawy, kawiarki, czy French press, ważne jest, aby kawa była mocna. W końcu musi ona równoważyć smak whisky.

Krok 2: Przygotuj szklankę

W trakcie parzenia kawy, przygotuj szklankę. Irish Coffee najlepiej smakuje, gdy jest podawane w specjalnej szklance do Irish Coffee. Jest to wysoka, wąska szklanka z rączką. Jeżeli nie masz takiej szklanki, możesz użyć dowolnej innej, ale pamiętaj, że powinna ona być termoodporna.

Krok 3: Dodaj cukier

Do szklanki dodaj dwie łyżeczki brązowego cukru. Cukier nie tylko dodaje słodyczy, ale także pomaga utrzymać gęstą warstwę śmietanki na wierzchu.

Krok 4: Dodaj whisky

Do cukru dodaj 50 ml irlandzkiej whisky. Jameson jest klasycznym wyborem, ale możesz eksperymentować z innymi markami.

Krok 5: Dodaj kawę

Nalej do szklanki gorącą kawę, zostawiając trochę miejsca na śmietankę. Kawę i whisky dobrze wymieszaj, aby cukier się rozpuścił.

Krok 6: Dodaj śmietankę

Na koniec, dodaj na wierzch lekko ubitą śmietankę. Ważne jest, aby śmietanka była na tyle gęsta, aby pozostała na powierzchni kawy, ale na tyle lekka, aby nie opadała na dno. Jeśli masz trudności z nałożeniem śmietanki, spróbuj nałożyć ją na odwrotną stronę łyżki, delikatnie rozprowadzając po powierzchni kawy.

Irish Coffee to doskonały napój na zimowe wieczory lub jako specjalny dodatek do porannego posiłku. Pamiętaj, że najlepszy Irish Coffee to ten, który smakuje Tobie najbardziej, więc nie bój się eksperymentować z proporcjami i składnikami. Możesz nawet spróbować dodać do swojego Irish Coffee odrobinę cynamonu lub nutmegi, dla dodatkowego smaku.

Ciesz się swoim Irish Coffee!

Ciekawostki dotyczące Irish Coffee

W związku z popularnością Irish Coffee, na przestrzeni lat pojawiło się wiele wariacji na jej temat. Przykładowo, Baileys Irish Coffee, gdzie whisky zastępowana jest likierem Baileys, znany jest z niepowtarzalnej gładkości i kremowego smaku.

Dla tych, którzy nie mogą spożywać alkoholu, istnieje wersja bezalkoholowa zwana Virgin Irish Coffee, gdzie whisky jest po prostu pomijana, ale zachowana jest ta sama technika przygotowania.

Została też stworzona wersja zimna, zwana Iced Irish Coffee, która idealnie nadaje się na upalne dni. W tej wersji do kawy dodawane jest mleko, a całość jest podawana na lodzie.

Przepisy na wariacje Irish Coffee

Baileys Irish Coffee

  • 50 ml Baileys Irish Cream
  • 120 ml świeżo zaparzonej kawy
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • Śmietanka
  1. Do kubka dodaj cukier i Baileys.
  2. Nalej gorącą kawę, mieszając, aby cukier się rozpuścił.
  3. Dodaj na wierzch ubitą śmietankę.

Virgin Irish Coffee

  • 170 ml świeżo zaparzonej kawy
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • Śmietanka
  1. Do kubka dodaj cukier.
  2. Nalej gorącą kawę, mieszając, aby cukier się rozpuścił.
  3. Dodaj na wierzch ubitą śmietankę.

Iced Irish Coffee

  • 50 ml Irish whiskey
  • 120 ml chłodnej kawy
  • 30 ml mleka
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • Lód
  • Śmietanka
  1. Do kubka dodaj cukier i whisky.
  2. Nalej chłodną kawę i mleko, mieszając, aby cukier się rozpuścił.
  3. Dodaj lód do pełna i na wierzchu ubitą śmietankę.

Porady i triki

  1. Wybór kawy: Najlepiej smakuje Irish Coffee zrobione na bazie mocnej, świeżo zaparzonej kawy. Dobrze sprawdza się espresso lub kawa parzona w kawiarkach. Najważniejsze jest to, aby kawa była dobrze zrównoważona – niezbyt kwaśna, ale z wyraźną goryczką, która przeciwdziała słodkości cukru i whisky.
  2. Temperatura: Ważne jest, aby kawa była gorąca, ale nie wrząca – idealna temperatura to około 95 stopni Celsjusza. To pozwoli na pełne uwolnienie aromatów kawy.
  3. Ubijanie śmietanki: Podczas ubijania śmietanki, pamiętaj, aby nie ubijać jej zbyt mocno. Powinna być na tyle lekka, aby mogła unosić się na powierzchni kawy, ale jednocześnie na tyle gęsta, aby nie mieszała się z nią.
  4. Właściwa szklanka: Tradycyjnie Irish Coffee podaje się w wysokiej, cienkościennej szklance z uchwytem, która pozwala na podziwianie warstw napoju. Jeśli nie masz takiej szklanki, możesz użyć dowolnej innej szklanki termoodpornej.
  5. Czas: Irish Coffee to napój, który wymaga nieco czasu na przygotowanie – ale wartej każdej minuty. To nie jest napój, który robisz „na szybko”. Właściwe przygotowanie i podziwianie tego napoju jest częścią całego doświadczenia.

Teraz, gdy jesteś ekspertem w dziedzinie Irish Coffee, czas zaparzyć kawę, dobrać whisky, ubić śmietankę i cieszyć się tym wyjątkowym napojem. Niezależnie od pory dnia czy nocy, Irish Coffee jest zawsze dobrym wyborem. Smacznego!