RobDrinki.pl – zobacz jak zrobić dobrego drinka. Przepisy na drinki
  • DRINKI WG SKŁADNIKÓW
    • wódka
    • rum
    • likiery
    • cachaca
    • campari
    • cognac
    • gin
    • tequilla
    • whisky/whiskey
    • wino
  • DRINKI WG SMAKU
    • kwaśne, cierpkie
    • ostre
    • słodkie
    • wytrawne
  • DRINKI WG TYPU
    • After Dinner
    • Aperitif
    • Stand up’y
    • Fancy
    • Drinki warstwowe
    • Long Drink
    • Short drink
    • Shoty
  • ALKOHOLE
    • Likiery
  • Kontakt

Irish Coffee (kawa po irlandzku)

Rodzaj

Long drink

Szkło

hot toddy

Receptura

  • 40ml irlandzkiej whisky
  • 80ml kawy
  • 30ml śmietanki
  • brązowy cukier

Przygotowanie

Standardowo wg IBA kawę, whisky oraz cukier podgrzewa się razem, ale nie czeka się na moment wrzenia. Następnie całość przelewa się do szkła typu hot toddy, dodaje się śmietankę, bądź też bitą śmietanę, którą można posypać cynamonem lub też zetrzeć na nią kawałki czekolady. Są to jednak dodatkowe wariacje, które nie są konieczne.

Istnieje również forma przygotowania irish coffee, którą częściej wykonuje się w barach niż w domach – mianowicie z podpalaniem. Do szkła hot toddy wlewamy whisky oraz dodajemy odrobinę cukru. Podpalamy whisky, następnie przelewamy wczesniej podgrzaną kawę (z im większej wysokości tym większy efekt oraz płomień), następnie dodajemy śmietankę i opcjonalne dodatki.

Drink serwujemy na gorąco!

irish coffee

irish coffee

irish coffee




Dodane przez
Rób Drinki - jak zrobić dobrego drinka. Przepisy na drinki.

Poprzedni drink
Następny drink

Brak komentarzy

Skomentuj artykuł

Kliknij tutaj, aby anulować odpowiadanie.

Treść komentarza





Przepisy na drinki

Dodaj drinka



Alkohole



  • Mint Julep
  • Bahama mama
  • Havana Sunrise
  • Summer Crush
  • Scorpion
  • Zorro
  • Ice breaker
  • Pedro collins
  • Pearl Harbor
  • Ruby Relaxer
Rób Drinki (c) 2013 - Zobacz jak zrobić dobrego drinka. Najlepsze drinki w sieci. Przepisy na drinki.
W celu ciągłego podnoszenia jakości naszej witryny, nasza strona używa plików cookies.Więcej informacji